Een flinke reeks woningcorporaties worstelt met de afwikkeling van allerlei fraudezaken, waarvan er in het eerste decennium van deze eeuw vele aan het licht kwamen.
De rechter in Den Bosch bepaalde woensdag dat oud-directeur Leks Verzijlbergh aansprakelijk is voor de miljoenenschade die de Maastrichtse woningcorporatie Servatius leed door de mislukking van de bouw van een campus bij de Universiteit Maastricht.
De rechter zegt dat de oud-directeur zijn taak onbehoorlijk heeft vervuld, omdat met de bouw werd begonnen terwijl nog veel onzeker was over de deelname van de gemeente en de universiteit en over de exploitatie en financiering. Bovendien handelde hij in strijd met de voorwaarden die de minister oplegde toen die toestemming gaf voor het semicommerciële project.
De normen die de directeur heeft overtreden waren juist bedoeld om de woningstichting tegen financiële risico’s te beschermen. “Nu dit risico is uitgekomen, is de schade als een gevolg van zijn onbehoorlijk bestuur aan hem toe te rekenen.”
Servatius claimt in totaal 67 miljoen euro. De rechter vindt een bedrag van 10 miljoen euro in elk geval toewijsbaar, maar over het exacte schadebedrag wordt nog verder geprocedeerd. Er ligt bijvoorbeeld ook nog een verzoek van Verzijlbergh om het schadebedrag te matigen tot de verzekerde som: 2,5 miljoen euro.
Bestuursgangsters bij de corporaties
Servatius is niet de eerste woningcorporatie die kampt met een fraudezaak. Niet in alle gevallen lukt het om de verantwoordelijke bestuurders aan te pakken. Een overzicht van wat al eens als het handelen van 'bestuursgangsters bij de corporaties' werd betiteld.
De grote corporatie Vestia in Den Haag wacht nog steeds af wat justitie besluit na een omvangrijk fraudeonderzoek dat zich met name richt op de voormalig directeur Marcel de V. en de financieel adviseur Ajan G. Het gaat om miljoenen. De V. schikte inmiddels al wegens de financiële verrijking en betaalde miljoenen terug, onder meer door de verkoop van zijn eigen riante woning.
Lees ook: Vestia's Erik Staal over 3,5 miljoen: 'Destijds gold een andere context'
De Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden in Hoofddorp ging eveneens voor miljoenen het schip in, onder meer door verduistering, oplichting en witwaspraktijken. Onlangs eiste het Openbaar Ministerie in hoger beroep straffen tot 4 jaar cel tegen acht verdachten, de toenmalige directeur en zeven oud-commissarissen. Het gerechtshof moet zich nog uitspreken.
WSG en Rochdale
Corporatie WSG in Geertruidenberg kreeg het niet voor elkaar ex-topman Peter Span een vergoeding van 9,2 miljoen euro te laten betalen, onder meer 'wegens onverantwoorde aankopen'. De rechter wees de eis deze maand in een civiele procedure af. In plaats daarvan moet het bedrijf hem 287.000 euro voldoen aan achterstallig loon. Justitie ziet af van strafrechtelijke vervolging wegens gebrek aan bewijs. Span is nu boos en overweegt een claim tegen WSG wegens imagoschade.
Lees ook: Hoe werden woningcorporaties zo rijk?
Het in Amsterdam opererende woningbedrijf Rochdale ziet met tevredenheid toe wanneer justitie volgend jaar april de voormalig directeur, diens echtgenote, alsmede vier ex-medewerkers voor de rechter brengt wegens fraude en witwassen. Het zou gaan om miljoenen euro's.
De Key, werkend in de regio Amsterdam, trof een miljoenenschikking met twee voormalige directeuren, die zichzelf voor circa 3,2 miljoen verrijkten. Daarmee vervielen de juridische procedures.
Patrimoniums Woningstichting, Vitaal Wonen en Laurentius
Patrimoniums Woningstichting in Rotterdam merkte 8 jaar geleden dat er 12,4 miljoen euro achterover was gedrukt, resultaat van samenwerking tussen de toenmalige directeur en een lid van de raad van toezicht. Het bestuurslid nam de wijk naar Zwitserland. Justitie onderzoekt nog of er een strafzaak komt.
De directeur van Vitaal Wonen in Limburg zou onder meer privé 184.000 euro aan een dubieuze transactie met een villa hebben overgehouden. Hij werd ontslagen wegens belangenverstrengeling en malversaties, maar er konden niet voldoende strafbare feiten op tafel worden gelegd die een vervolging door justitie rechtvaardigden.
Laurentius in Breda doet in oktober aangifte van weer een nieuw geval van oplichting, door twee ex-directeuren. Inzet: tientallen miljoenen euro's.
Lees ook
Woningcorporaties: een op drie directeuren verdient meer dan premier
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl